• Beograd
 • Pon - Pet 8.00 - 18.00.

Partneri udruženja

Partneri udruženja

Saopštenje o saradnji Bel Medica i udruženja za prevenciju i borbu protiv gojaznosti

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Bel Medic započeo saradnju sa Udruženjem za prevenciju i borbu protiv gojaznosti.

Cilj naše saradnje je da se na adekvatan način pomogne svim pacijentima sa ovim ozbiljnim i široko rasprostranjenim problemom.

Gojaznost predstavlja kompleksan zdravstveni poremećaj, koji se karakteriše ekscesivnim nagomilavanjem telesnih masti.

Nažalost, iako se često tako percipira, gojaznost nije samo estetski problem, vec je najčešće udružena sa mnoštvom ozbiljnih pratećih oboljenja (komorbiditeta), od kojih su najznačajniji: povišen krvni pritisak i srčana oboljenja, dijabetes, cerebrovaskularni insult, poremećaj disanja (apnea), infertilitet, erektilna disfunkcija, osteoartritis i mnogi drugi…

Možemo reći da se gojaznom osobom smatra svaka osoba, čiji je indeks telesne mase (Body Mass Index – BMI) jednak ili veći od 30. Indeks telesne mase (BMI) predstavljen je odnosom telesne težine i kvadrata telesne visine.

Pregled u cilju postavljanja dijagnoze gojaznosti u Bel Medicu podrazumeva multidisciplinaran pristup pacijentu.

Svaki nas pacijent, pored detaljnog razgovora sa timom lekara (endokrinolog, hirurg, psihijatar i nutricionista) i opšteg pregleda, koji uključuje određivanja indeksa telesne mase (BMI), merenje odnosa obima struka i kuka, kao i odgovarajuce analize krvi, ima na rasoplaganju i pregled lekara određene specijalnosti, kako bi se stekao pravi uvid i omogucio adekvatan tretman postojećih komorbiditeta.

Lečenje gojaznosti uključuje:

 1. Konzervativni tretman:
  – Promene u ishrani i odgovarajući higijensko – dijetetski režim
  – Povećanje fizičke aktivnosti
  – Promene ponašanja i životnih navika
  – Medikamentozno lečenje
 2. Hirurški tretman:
  – Barijatrijska hirurgija: podrazumeva promene u samom digestivnom sistemu, koje doprinose redukciji količine unete ili apsorbovane hrane, što ima za rezultat trajni gubitak telesne mase.Brojne su tehnike barijatrijske hirurgije, ali tri najčešće izvođene su:
  – Laparoskopska sleeve resekcija
  – Gastric by pass
  – Gastric banding

  Barijatrijska hirurgija izvodi se kada konzervativni tretman ne daje zadovoljavajuće rezultate, kada dođe do jo-jo efekta dijeteskog režima (sto je jedna od najčešćih neželjenih pojava konzervativnog lečenja), kao i u slučajevima postojanja ozbiljnih pratećih udruženih oboljenja (komorbiditeta).

  Više o gojaznosti, konzervativnim i hirurskim tehnikama lečenja možete saznati na nasem website-u:
  www.belmedic.rs

Hi, How Can We Help You?