• Beograd
  • Pon - Pet 8.00 - 18.00.

Gojaznost

Gojaznost

skidanje kilograma

GOJAZNOST

Gojaznost je epidemija modernog društva i jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na zdravlje čoveka. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je gojaznost bolest pandemijskog značaja koja ugrožava razvijeni svet. S obzirom na uticaj koji ima na zdravlje, gojaznost zaslužuje da joj se posveti mnogo veća pažnja zdravstvenih radnika, ali i društva u celini. Gojaznost je multifaktorijalni poremećaj energetskog bilansa u kome hronični unos kalorija jeste veći od njihove potrošnje. Energetski bilans zavisi od unosa hrane, deponovanja energije u masnom tkivu i potrošnje energije.

Uzroci gojaznosti nisu u potpunosti razjašnjeni. Mnogo faktora doprinosi nastanku te ozbiljne bolesti, od onih očiglednih, jednostavnih, do onih koji su sasvim komplikovani. Svakako se najznačajnijim smatraju genetski i metabolički faktori, nezdrav način života savremenog čoveka, uz ishranu koja je neprimerena potrebama organizma (ishrana namirnicama visoke kalorijske vrednosti, brza hrana, predimenzionirane porcije hrane, emocionalno prejedanje). Tu su i sociokulturološki, psihološki i neuroendokrini faktori (visok nivo kortizola, niži nivoi tiroidnih hormona, policistični jajnici, deficijencija hormona rasta…).
Procena telesne težine uključuje određivanje BMI (indeks telesne mase), određivanje abdominalne gojaznosti i procenu faktora rizika pacijenta.
Normalne vrednosti indeksa telesne mase (BMI = telesna masa kg / (telesna visina m)2) jesu 18,5–24,9 kg/m2. Ukoliko je BMI od 25 kg/m2 do 29,9 kg/m2, smatra se da pacijent ima prekomernu telesnu težinu, a ako je BMI 30 kg/m2 i više, onda je u pitanju gojaznost. Mišićave osobe mogu imati visok BMI bez dodatnog rizika po zdravlje.
Abdominalna gojaznost je izražena gojaznost u predelu stomaka koja nije proporcionalna sveukupnoj gojaznosti i ona je nezavisan prediktor za rizik po zdravlje pacijenta. Osobe s BMI od 25 kg/m2 do 34,9 kg/m2 s obimom struka koji je veći od 88 cm kod žena, odnosno 102 cm kod muškaraca, imaju povišeni kardiometabolički rizik (dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti).

ZDRAVSTVENE TEGOBE

To su koronarna srčana bolest, hipertenzija, šlog, dijabetes tipa 2, osteoartritis i respiratorni problemi. Gojaznost se dovodi u vezu s komplikacijama u trudnoći, poremećajima menstrualnog ciklusa, stresnoj inkontinenciji, psihološkim oboljenjima (depresija).

SIMPTOMI GOJAZNOSTI

Mogu se prepoznati i dovesti u vezu gojaznost i određeni simptomi, poput gubitka daha pri manjem naporu, umor, depresije, teškoća pri spavanju, bola u leđima, kukovima, kolenima. Gojaznost se dovodi i u vezu sa gubitkom libida, menstrualnim poremećajima, uključujući i menoragiju, oligomenoreju, neplodnost. Znojenje je takođe izraženije i može doprineti pojavi određenih oboljenja kože.Cilj tretmana gojaznosti jeste sprečavanje dobijanja u težini, smanjenje telesne težine i održavanje postignute telesne težine u dužem periodu.

DIJETA

pacijenti moraju naučiti da je neophodno da ostvare balans između energije koja se unosi hranom i one koju troše na dnevnom nivou. Idealna težina ostvaruje se dijetom u kojoj postoji kalorijski deficit od 500 do 1.000 kcal. Pri tom unos mora biti manji od 30 odsto kalorija iz masti (dodatno, treba smanjiti unos zasićenih masti u korist nezasićenih i eliminisati unos transmasnih kiselina). Potrebno je povećati unos voća, povrća, leguminoza, žitarica celog zrna, smanjiti unos šećera i soli. Porcije moraju biti individualno prilagođene, ne treba preskakati obroke niti konzumirati grickalice između obroka. Očekivani gubitak telesne težine je do ½ kg nedeljno. Potrebno je ishranom zadovoljiti unos 20-30 odsto masti, 15-20 odsto proteina i 55-60 odsto ugljenih hidrata.

FIZIČKA AKTIVNOST

Prema rezultatima istraživanja, umerena fizička aktivnost od 30 minuta dnevno doprinosi ređem obolevanju od depresije, anksioznih stanja, smanjenju povišenog pritiska, boljem lipidnom profilu, glikoregulaciji.

Gojaznost se mora posmatrati kao bolest i tela i uma. Pacijentima je neophodna pomoć da bi postali svesni da imaju kapaciteta da poboljšaju svoje zdravlje ostvarujući idealnu telesnu težinu.

Hi, How Can We Help You?